
Na jakie zagadnienia powinni zwrócić uwagę przedsiębiorcy, którzy szukają programów komputerowych dla gastronomii? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że wspomniany rodzaj działalności wiąże się z wykonywaniem konkretnych zadań, np. ze sprawnym przekazywaniem zamówień do kuchni. Dlatego infrastruktura informatyczna, która zostanie wdrożona w danym lokalu, powinna zautomatyzować wszystkie obszary pracy.
Zarządzanie cenami i asortymentem
Bez względu na rodzaj reprezentowanej branży, prowadzenie sprzedaży często wymaga precyzyjnego zdefiniowania wszystkich pozycji towarowych. I nie chodzi tutaj tylko o konieczność jednoznacznej identyfikacji produktów, wymaganą przez polskie przepisy, ale także o późniejszą wygodę pracy. Ponadto, w dzisiejszych czasach sami klienci zaczynają coraz częściej zwracać uwagę na to, czy na otrzymanych paragonach znalazły się szczegółowe informacje o zrealizowanych zamówieniach.
Nowoczesne oprogramowanie dla gastronomii zapewni wyjątkowo skuteczne zarządzanie asortymentem oraz cenami poszczególnych jego elementów (np. funkcją happy hours bądź innymi promocjami). Warto jednak pamiętać, że w przypadku tej branży często zdarzają się sytuacje, w których klienci chcą zmodyfikować potrawy lub napoje dostępne w standardowym menu. Dlatego też program dla baru i restauracji powinien umożliwić sprawne wprowadzanie zmian w składniach oraz dodatkach do konkretnych zamówień. Dzięki temu lokal bez problemu spełni oczekiwania każdego klienta.
Praca urządzeń fiskalnych i peryferyjnych
Funkcjonalność rozwiązania informatycznego dla gastronomii to jedno, zaś działanie urządzeń elektronicznych, które służą do obsługiwania klientów oraz wykonywania innych zadań – drugie. Pisząc wprost, nawet najbardziej zaawansowane oprogramowanie komputerowe nie usprawni odpowiednio pracy w lokalu, jeżeli nie będzie płynnie współpracowało z resztą systemu, np. z kasą rejestrującą, skanerem kodów kresowych, drukarką zamówień oraz terminalem płatniczym. Dlatego tak ważne jest to, aby przed wdrożeniem urządzeń i programów sprawdzić, czy będą one ze sobą kompatybilne.
Nadzorowanie lokalu gastronomicznego
Osoby zarządzające lokalami gastronomicznymi praktycznie codziennie muszą podejmować ważne decyzje. Ustalać obowiązujące promocje, przydzielać zadania pracownikom, modyfikować menu czy kontrolować dostawy oraz stan surowców. W związku z tym, programy zainstalowane w działalności tego typu powinny zapewniać wsparcie we wspomnianych obszarach. Możliwość tworzenia różnych raportów i analiz przełoży się bowiem na zwiększenie efektywności świadczonych usług.
Okazuje się, że przygotowywanie kluczowych zestawień wcale nie musi być skomplikowane. Współcześnie na rynku są dostępne programy, np. te dostarczane przez Softech, które pozwalają na szybkie i łatwe generowanie rozmaitych raportów. W rezultacie, osoby prowadzące restaurację lub kawiarnię mogą w prosty sposób uzyskać odpowiedzi na wiele pytań. A następnie wykorzystać tę wiedzę do skuteczniejszego obsługiwania gości.
Szukasz funkcjonalnego oprogramowania dla działalności związanej z gastronomią? Na tej stronie możesz sprawdzić popularne rozwiązania informatyczne, jak również porównać programy.
Na własnym przykładzie utwierdziłem się w przekonaniu, że technologie sprzedaży to jedno, ale wybór odpowiedniego oprogramowania do zarządzania systemem (pewnie nie tylko w branży gastro) to podstawa.